Jedzenie jest w centrum uwagi. Taka myśl kryje się za starą tradycją w branży hotelarskiej: ubrania pracowników powinny być jak najbardziej neutralne. Nawet w miejscach, gdzie architektura i wystrój są krzykliwymi, awangardowymi spektaklami, zabawa kończy się, gdy przychodzi czas na uniformy. A może jednak? Mieszanie kreatywnych wpływów jest obecnie w modzie, a restauratorzy zaczynają wprowadzać własne, charakterystyczne akcenty do dress code’u personelu. Muzyka, sztuka, moda, architektura, design i jedzenie… granice między nimi coraz bardziej się zacierają. To interdyscyplinarne podejście prowadzi do tego, że niektóre miejsca myślą poza bezkształtnym, czarno-białym poliestrowym pudełkiem na rzecz jaskrawych kolorów, produkowanych w sposób zrównoważony kreacji projektantów.

Bezpieczeństwo i higiena pracy

Odzież robocza to konieczność w branży gastronomicznej. Z jednej strony dlatego, że liczy się pierwsze wrażenie, a z drugiej dlatego, że zapewnia ochronę. W branży gastronomicznej istnieje wiele obszarów ryzyka, na przykład wysoka temperatura lub mokra podłoga mogą szybko stać się zagrożeniem dla pracowników. Dlatego ważne jest, aby nie zaniedbywać bezpieczeństwa pracy i tu właśnie z pomocą przychodzi odzież gastronomiczna. Aby przeciwdziałać ryzyku poślizgnięcia się, zaleca się na przykład zakup butów ochronnych z mocnym bieżnikiem, ponieważ zapewniają one pewne oparcie. Nasadki ochronne zapewniają ochronę przed spadającymi przedmiotami i zapobiegają obrażeniom, które mogą być spowodowane na przykład przez spadające noże. Wybierz odzież roboczą dla gastronomii, która jest nie tylko praktyczna i higieniczna, ale także zapewnia użytkownikowi ochronę, a jednocześnie jest wygodna. 

odzież gastronomiczna dla kucharza

Odzież robocza w gastronomii – przepisy

W żadnym wypadku Państwa pracownicy nie mogą pracować w gastronomii w ubraniach ulicznych, ani w kuchni, ani w obsłudze. Nawet nie wtedy, gdy zakłada się na nie fartuch. Najważniejszym aspektem odzieży roboczej dla gastronomii jest czystość, dlatego wymagane jest codzienne czyszczenie odzieży gastronomicznej. Zewnętrzna tkanina odzieży roboczej musi mieć efekt bariery, która utrzymuje zarazki i bakterie na zewnątrz. Wskazana jest odzież robocza dla gastronomii w kolorze białym lub pastelowym, aby łatwo było zauważyć ewentualne plamy lub inne zabrudzenia. Plisa guzikowa kurtki szefa kuchni powinna być ukryta, długie rękawy najlepiej mieć regulowane mankiety, aby zapewnić większą elastyczność. Łatwy w czyszczeniu materiał nadaje się szczególnie jako odzież gastronomiczna. Dodatkowo powinny to być ubrania, które można prać w temperaturze co najmniej 60 stopni Celsjusza. Upewnij się, że odzież robocza dla gastronomii jest trwała, praktyczna i bezpieczna. Krój zarówno odzieży szefa kuchni, jak i obsługi powinien być wygodny i swobodny, aby Twoi pracownicy mogli swobodnie się poruszać i komfortowo pracować.